Blokirano 218.780 građana

Bez autora
Apr 05 2012

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 72.588 poslovnih subjekata u veljači je iznosila 42,77 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje posljednjeg dana veljače bilo je blokirano 218.780 građana, s ukupno 13,85 milijardi kuna duga. Kao važne mjere za borbu protiv nelikvidnosti, iz Ministarstva financija već su prije najavili izmjene Općeg poreznog zakona te prijedlog zakona o financijskom poslovanju. Njima bi se, uz ostalo, omogućila objava popisa poreznih dužnika i pooštrile mjere protiv odgovornih osoba u slučaju zloporaba, posebno kod poduzetnika koji su, uz dugove u jednoj tvrtki, otvarali nove tvrtke i poslovali putem njih. Najavljenim prijedlogom zakona o financijskom poslovanju također bi se reguliralo pokretanje postupaka prisilne nagodbe, kako bi se tvrtke koje ne plaćaju obveze u rokovima i koje su prezadužene pokušalo što prije konsolidirati.

Blokirano 218.780 građanaUkupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 72.588 poslovnih subjekata u veljači je iznosila 42,77 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje posljednjeg dana veljače bilo je blokirano 218.780 građana, s ukupno 13,85 milijardi kuna duga, objavila je Financijska agencija.

Kao važne mjere za borbu protiv nelikvidnosti, iz Ministarstva financija već su prije najavili izmjene Općeg poreznog zakona te prijedlog zakona o financijskom poslovanju. Njima bi se, uz ostalo, omogućila objava popisa poreznih dužnika i pooštrile mjere protiv odgovornih osoba u slučaju zloporaba, posebno kod poduzetnika koji su, uz dugove u jednoj tvrtki, otvarali nove tvrtke i poslovali putem njih.

Objavit će se popis poreznih dužnika

Najavljenim prijedlogom zakona o financijskom poslovanju također bi se reguliralo pokretanje postupaka prisilne nagodbe, kako bi se tvrtke koje ne plaćaju obveze u rokovima i koje su prezadužene pokušalo što prije konsolidirati. Ako to čelništvo tvrtke ne učini i tvrtka ode u stečaj, članovima uprave i nadzornih odbora prijete visoke novčane kazne, prema najavama nekih medija, od 20 do 150 tisuća eura.

I ministar financija Slavko Linić ovog je tjedna potvrdio kako će se prijedlogom zakona o financijskom poslovanju zaoštriti odgovornost uprava i nadzornih odbora za vođenje tvrtki, neovisno je li riječ o privatnim ili javnim poduzećima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik